Analiza przeprowadzana jest za pomocą najnowszej technologii analizatora TANITA MC 580P

Badane parametry:

  • masa ciała całkowita, rzeczywista [kg]
  • idealna masa ciała
  • BMI- wskaźnik masy ciała [kg/m2]
  • PBF- procentowa zawartość tkanki tłuszczowej [%]
  • idealna masa tkanki tłuszczowej
  • MBF- masa tkanki tłuszczowej [kg]
  • FFM- masa tkanki beztłuszczowej
  • idealna masa tkanki beztłuszczowej
  • wskaźnik tłuszczu trzewnego (tkanki wisceralnej)
  • TBW% (Total Body Water) – procentowa zawartość wody całkowitej [%]
  • masa mięśni
  • masa mięśni prawego, lewego ramienia, prawej lewej nogi
  • idealna masa mięśniowa
  • wskaźnik masy mięśni
  • ocena mięśni nóg
  • równowaga (ramiona)
  • równowaga (nogi)
  • wskaźnik budowy ciała ( stosunek masy mięśniowej do masy tłuszczowej)
  • BMR
  • wiek metaboliczny
  • BM- masa kości
  • stopień otyłości
  • masa kości
  • Proteiny (wartość szacunkowa)
  • wiek metaboliczny
  • kąt fazowy
  • dane bioelektryczne

Przeciwwskazania do badania:
* wszczepiony rozrusznik serca,
* epilepsja

Przygotowanie do badania:
Aby analiza była najbardziej wiarygodna:

* 1 godzinę przed pomiarem nie należy jeść i pić,
* 24 godziny przed pomiarem nie należy spożywać alkoholu
* bezpośrednio przed pomiarem unikać wzmożone aktywności fizycznej

Indywidualna terapia nadwagi i otyłości opracowana w oparciu o analizę składu ciała. Zgodna z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)- pozwala w BEZPIECZNY I TRWAŁY sposób zredukować nadmiar kilogramów.

Opracowany plan dietetyczny uwzględnia współwystępujące choroby, preferencje żywieniowe oraz tryb dnia (możliwości czasowe).

  • bulimia
  • anoreksja
  • NES, SRED
  • zespół kompulsywnego jedzenia
  • nadciśnienie tętnicze
  • hipercholesterolemia ( podwyższony poziom LDL i Tg)
  • miażdżyca
  • choroba niedokrwienna serca
  • zespół metaboliczny
  • cukrzyca I, II, typu lada, ciężarnych
  • dna moczanowa
  • choroby tarczycy (niedoczynność i hashimoto)
  • PCOS (zespół policystycznych jajników)
  • łuszczyca

Diety w uwzględnieniem alergii i nietolerancji pokarmowych

  • Choroba wrzodowa
  • Choroba refluksowa
  • Zespoły złego wchłaniania (m.in. przebiegające w celiakii)
  • IBS- Zespół jelita drażliwego
  • Choroba Leśniowskiego – Crohna
  • Choroby trzustki.
  • Choroby wątroby.
  • Zaparcia, wzdęcia

Plany dietetyczne opracowane zgodnie z najnowszymi wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, IŻŻ, i PTG