Analiza przeprowadzana jest za pomocą najnowszej technologii analizatora TANITA MC 580P
Badane parametry:
- masa ciała całkowita, rzeczywista [kg]
- idealna masa ciała
- BMI- wskaźnik masy ciała [kg/m2]
- PBF- procentowa zawartość tkanki tłuszczowej [%]
- idealna masa tkanki tłuszczowej
- MBF- masa tkanki tłuszczowej [kg]
- FFM- masa tkanki beztłuszczowej
- idealna masa tkanki beztłuszczowej
- wskaźnik tłuszczu trzewnego (tkanki wisceralnej)
- TBW% (Total Body Water) – procentowa zawartość wody całkowitej [%]
- masa mięśni
- masa mięśni prawego, lewego ramienia, prawej lewej nogi
- idealna masa mięśniowa
- wskaźnik masy mięśni
- ocena mięśni nóg
- równowaga (ramiona)
- równowaga (nogi)
- wskaźnik budowy ciała ( stosunek masy mięśniowej do masy tłuszczowej)
- BMR
- wiek metaboliczny
- BM- masa kości
- stopień otyłości
- masa kości
- Proteiny (wartość szacunkowa)
- wiek metaboliczny
- kąt fazowy
- dane bioelektryczne
Przeciwwskazania do badania:
* wszczepiony rozrusznik serca,
* epilepsja
Przygotowanie do badania:
Aby analiza była najbardziej wiarygodna:
* 1 godzinę przed pomiarem nie należy jeść i pić,
* 24 godziny przed pomiarem nie należy spożywać alkoholu
* bezpośrednio przed pomiarem unikać wzmożone aktywności fizycznej
Indywidualna terapia nadwagi i otyłości opracowana w oparciu o analizę składu ciała. Zgodna z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)- pozwala w BEZPIECZNY I TRWAŁY sposób zredukować nadmiar kilogramów.
Opracowany plan dietetyczny uwzględnia współwystępujące choroby, preferencje żywieniowe oraz tryb dnia (możliwości czasowe).
- bulimia
- anoreksja
- NES, SRED
- zespół kompulsywnego jedzenia
- nadciśnienie tętnicze
- hipercholesterolemia ( podwyższony poziom LDL i Tg)
- miażdżyca
- choroba niedokrwienna serca
- zespół metaboliczny
- cukrzyca I, II, typu lada, ciężarnych
- dna moczanowa
- choroby tarczycy (niedoczynność i hashimoto)
- PCOS (zespół policystycznych jajników)
- łuszczyca
Diety w uwzględnieniem alergii i nietolerancji pokarmowych
- Choroba wrzodowa
- Choroba refluksowa
- Zespoły złego wchłaniania (m.in. przebiegające w celiakii)
- IBS- Zespół jelita drażliwego
- Choroba Leśniowskiego – Crohna
- Choroby trzustki.
- Choroby wątroby.
- Zaparcia, wzdęcia
Plany dietetyczne opracowane zgodnie z najnowszymi wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, IŻŻ, i PTG